Na Vínšpacírke lietali korky vzduchom. Zdegustovalo sa takmer 2000 fliaš vína, padol aj rekord v sabráži

Jubilejný 5. ročník Vínšpacírky opäť zaplnil bystrické námestie. Príjemné, takmer letné počasie pritiahlo do mesta niekoľko tisíc ľudí, ktorí mohli ochutnať historicky najviac vzoriek vína za posledných päť rokov. Dobrá nálada panovala aj pri vytvorení slovenského rekordu v sekaní fliaš šampanského metódou sabráž. Pôvodný zámer usporiadateľov bol prekonaný. To, že sa Banskobystričania, ale aj návštevníci nášho mesta dobre zabávali, potvrdzuje takmer dvetisíc fliaš, ktoré vinári nechali vinomílcov zdegustovať.

 

Podujatia Vínšpacírka spolu s Jazz festivalom už tradične štartujú letnú sezónu a kultúrne leto v meste. Aj tento rok primátor Ján Nosko slávnostne spustil fontánu, ktorá bude oživovať námestie až do neskorých jesenných mesiacov. Po minuloročnom prekonaní slovenského rekordu v hromadnej sabráži, organizátori spolu s Miroslavom Ballom z Vinárstva Via Jur, pripravili divácky atraktívnu šou, v ktorej bol vytvorený oficiálny rekord jednotlivca v sekaní fliaš šampanského metódou sabráž. Rekord prebiehal za účasti komisára zo Slovenských rekordov. Pôvodný zámer, seknúť za jednu sekundu jednu fľašu, bol prekonaný s vysokou rezervou. Napokon sa Miroslavovi Ballovi podarilo odsabrážovať 65 fliaš za neuveriteľných 39 sekúnd.

 

„Každým rokom sa nám počas Vínšpacírky zaplní námestie o niekoľko stoviek ľudí viac. Obhájiť si dobré meno podujatia je náročné, ale pre nás motivujúce, aj preto sa snažíme vždy priniesť niečo nové. Som rád, že sa nám už päť rokov darí robiť toto príjemné podujatie a stáva sa z neho tradícia,“ hovorí Andrej Patráš, predseda Cechu hostinských.

 

Tento rok využili návštevníci Vínšpacírky vo veľkej miere aj možnosť pozrieť si Banskú Bystricu z Hodinovej veže. Podľa údajov z Informačného centra vystúpilo kvôli krásnemu výhľadu z veže stojeden schodov až 220 ľudí.

 

Bohatý program Vínšpacírky vyvrcholil slávnostným oceňovaním významnej osobnosti Vínšpacírky. Ocenenie z rúk primátora a predsedu Cechu hostinských si prevzal Dávid Kušický, vnuk Jána Domina. Jánovi Dominovi bolo toto ocenenie udelené in memoriam za novátorský prístup v pestovaní viniča a za rozvoj ekologického vinárstva na Slovensku. Aj známka kvality, ktorá tento rok v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom rok patrila medzi novinky, putovala do Vinárstva Domin & Kušický. Bystrického bieleho anjela získalo víno Sauvignon blanc 2015 výber z hrozna a Bystrického červeného anjela Dominus 2012 výber z hrozna. Takto ocenené produkty by podľa viceprimátora Banskej Bystrice Martina Turčana mali byť v budúcnosti súčasťou tzv. regionálnych pultov.

Piaty ročník Vínšpacírky bol skvelý aj vďaka samotným návštevníkom, ktorí takmer vypredali avizovaných 1 500 lístkov. Zaujímavosťou tohto ročníka bolo okrem rekordného počtu vinárov aj takmer dvetisíc fliaš vína, ktoré milovníci tohto chutného moku počas festivalu zdegustovali. A tak okrem korkov, ktoré lietali vzduchom pri sabráži, „lietali“ aj samotní vinári, ktorí mali pri svojich stolíkoch plno.