Vystavovatelia 5. ročníka Vínšpacírky

Éós Wine Dvory

Vinohradnícke a vinárske družstvo Dvory nad Žitavou z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti – Strekovský vinohradnícky rajón, v súčasnosti obhospodaruje 145 hektárov vlastných vinohradov. Vo svojej práci sa sústredia na výrobu kvalitných odrodových vín, kde základnou podmienkou je dopestovanie zdravého a kvalitného hrozna. Pestovanie hrozna je pod kontrolou integrovanej produkcie, ktorá je zárukou kvality a ekologického pestovania hrozna, čo sa hlavne prejaví v kvalite vyrábaného vína a vplyvu vinohradníctva na životné prostredie. Z bielych odrôd sa družstvo špecializuje na dopestovanie odrôd Devín, Chardonnay, Irsai Oliver, Müller Thurgau, Rulandské biele, Rulandské šedé, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Sauvignon, Tramín červený a Veltlínske zelené. Z modrých odrôd sa vinárstvo zameriava na populárne odrody Alibernet, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Rulandské modré, Svätovavrinecké, ale aj na André a Zweigeltrebe.

Pernod Ricard Slovakia 

Spoločnosť Pernod Ricard Slovakia je súčasťou nadnárodného koncernu Pernod Ricard, svetového co-lídra v oblasti výroby a distribúcie destilátov a vína. Pernod Ricard Slovakia vznikla 1. januára 2014 premenou zo spoločnosti Jan Becher Slovensko, ktorá má svoje korene v Českej republike ako výrobca tradičného bylinného likéru Becherovka Original. Slovensko sa tak v rámci koncernu Pernod Ricard začlenilo ku ostatným distribútorským krajinám, ktoré v názve spoločnosti nesú meno celej skupiny a meno svojej krajiny. Na Vínšpacírke sa nám spoločnosť predvedie s najlepším šampanským na svete G.H.Mumm.

Wine lovers club

Wine lovers club, ktorí  sa venujú dovozu a predaju najlepších vín z celého sveta, sa nám na Vínšpacírke tiež predstavia, so svojim portfóliom vín. Môžeme sa tak tešiť na výberová vína z Francúzska, Talianska, Španielska, USA, Juhoafrickej republiky, ale aj zo Slovenska.

Muráni – Víno Čajkov

Čajkovské vína spomínal už aj Matej Bel vo svojej práci s názvom O uhorských vínach. Opísal ich ako ohnivé vína, ktoré nie sú ani prisladké, ani trpké, ale ani prislané. Obyčajne čajkovské vína vydržia dlhšie, a preto ich najradšej kupujú Kremničania, Štiavničania a Bystričania, kde sa tieto vína najviac pijú. Firma Muráni Víno Čajkov bola založená v roku 1993, ale vo vinohradníctve, je známa už od rolu 1762, kedy bol vytvorený súpis čajkovských vinohradov. V súčastnosti spoločnosť obhospodaruje vinohrady s rozlohu 10 ha. Časť svojej produkcie hrozna spoločnosť spracúva pod značkou Muráni a časť predáva renomovaným slovenským vinárom.

Selaví

Filozofiou Selaví je prinášať  nezabudnuteľné zážitky prostredníctvom vyberaných chutí. V Selaví milujú život a všetko, čo ponúka
a najradšej ho vychutnávajú s pohárom kvalitného vína a tanierom prvotriednych dobrôt. A tento pocit chcú preniesť aj na vás a vychutnali si ho so Selaví.

Corner

CORNER pôsobí na trhu od roku 1994 ako exkluzívny distribútor a obchodná spoločnosť v segmente prémiových nápojov a vín z celého sveta.

Anton Uhnák

Vinárstvo z Čajkoviec, ktoré obhospodaruje približne 5 hektárov vinohradov v honoch Sádovie, Podhorie, Vinná Dolina a Deberča, s ročnou produkcou 40 000 litrov vína. Vinárstvo Uhnák sa vo svojej produkcii zameriava na tradičné odrody ako Pesecká leánka (Feteasca regala), Veltlínske zelené, Rizling, Pinot blanc (Rulandské biele), Frankovka modrá… Špecialitou vinárstva je snaha nechať vínám ich prirodzený charakter tým, že pri kvasení využívajú len prirodzené kvasinky, ktoré sa nachádzajú v bobuliach hrozna.

Vinárstvo Miroslav Dudo

Vinárstvo Miroslav Dudo bolo založené v roku 2001 a zaoberá sa spracovaním hrozna a výrobou sudových, ale nalmä kvalitných fľašovaných odrodových vín. Sídli v malebnom prostredí vínohradníckeho mesta Modra, časť Harmónia. Vo Vinárstve Miroslav Dudo – VMD produkujeme vína z 12-tich hektárov viníc. Z toho 9 hektárov obrábame v katastri mesta Modra. 2,5 ha nových vinohradov máme v obnove. Ponúkame 14 druhov vín, z ktorých je 12 odrodových a 2 značkové vína (cuveé). Značkové vína vyrábame vyzrievaním v drevených sudoch.

Zsigmond

Pivnica a vinohrady Zsigmond sú rodinné vinárstvo založené v deväťdesiatych rokoch. Základom boli viac ako 100 ročné skúsenosti v pestovaní hrozna a vo výrobe vína v rodine. Obec Vinica a jej okolie sa vyznačuje vynikajúcimi klimatickými a pôdnymi podmienkami pre vinič hroznorodý a tradičnou výrobou vín, ktoré sú vyrobené z vlastného kontrolovaného vinohradu.

Vyberane-vina.sk – Riesling Specialist

Vyberane-vina.sk sa špecializujú výhradne na dovoz špičkových rieslingov z vinohradníckej oblasti Mosela v Nemecku. Mosela je najlepšou oblasťou pre biele vina na svete. Ochutnajte klenoty bielych vin od jediného špecialistu na Rieslingy. Spoločnosť zastupuje 12-tich malých vinárov, ktorý vyrábajú svieže, polosuché až omamne sladké, silne minerálne a šťavnaté rieslingy, svetovej extra triedy. Všetky vína sú limitované, určené pre privátnu klientelu a nedodávajú sa do žiadnych obchodných sietí.

 Najväčšia vínna

pivnica v Pukanci.

História, súčasnosť i sľubná budúcnosť sú neustále prítomné v genius loci Najväčšej vínnej pivnice v Pukanci. Jej príbeh sa začal písať už v roku 1900. Vtedy sa rozhodol Johannes Ciglan, obchodník s vínom, premeniť bývalú banskú štôlňu na pivnicu. Nad jej vchodom dal postaviť budovu vinárstva z dovtedy v Hornom Uhorsku netradičného materiálu – železobetónu. Tento materiál bol použitý aj na vybudovanie dvoch cisterien pre uskladnenie vína v portáli pivnice. Avšak aj do samotnej stavby sa znova vmiesila história, keďže základy tvoria kamene z mestského opevnenia z čias tureckých vpádov.

Pivnica spolu s priľahlým areálom  bola dlhé roky využívaná pukančanmi pre zábavu a potešenie.Dôkazom toho je aj dobová pohľadnica s popisom „Cigľanovo letné zábavište“. Na rozkvet pôvodného vinárstva, ktorý bol nútene ukončený v päťdesiatych rokov 20. storočia  sa rozhodla nadviazať rodina Jána Rosenbergera.

Kalina & Kinči

Nové vinárstvo dvoch priateľov – nadšencov dobrého vína a pestovania hrozna. Firma vznikla v roku 2016 a nachádza sa v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Rybník . V súčasnosti sa vlastné Vinice rozprestierajú v obci Rybník na rozlohe 22 ha a v obci Jabloňovce na rozlohe 4 ha na úpätí Štiavnických vrchov pochádzajúce zo sopečných vyvrenín, ktorých tufové a andezitové podložie dodávajú vínam špecifický charakter .
Odrodová skladba pestovaného hrozna je široká: Tramín červený, Sauvignon,Rizling rýnsky,vlašský, Frankovka modrá, Alibernet …aj slovenské novošľachtence Noria,Milia,Dunaj.

Rariga

Víno Rariga je rodinné vinárstvo spod Malých Karpát, zaoberajúce sa pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou akostných a prívlastkových slovenských vín. V oblasti produkcie a predaja vína pôsobí vinárstvo na trhu od roku 2003 so sídlom v Modre. Rodinné vinárstvo celkovo obhospodaruje 2 hektáre vlastných viníc. Hlavnou odrodou, na ktorú nedajú vo vinárstve dopustiť, je Rizling rýnsky. Preto pri ochutnávke určite nevynechajte práve bohato oceňované Rizlingy.

Víno Nitra

Slovenský výrobca vín s nepretržitou vyše polstoročnou tradíciou, ktorý sa môže oprieť o vlastné vinohrady v troch oblastiach Slovenska – v Nitrianskej, Južnoslovenskej a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Hrozno je dopestované v rámci integrovaného systému výroby a následne vyrobené pod dohľadom majstrov vinárov pri použití najmodernejších technológií.

DVŮR POD STARÝMA HORAMA

DVŮR POD STARÝMA HORAMA nám prinesie, chute z vinárskej podoblasti Slovácko na jej východnom konci, ktoré je chrakteristické vínami s pikantnou kyselinkou. Vinárstvo sa snaží o aspoň čiastočný návrat ku tradičným odrodám a návrat k tradíciám. Vinárstvo vyprodukuje cca 25 000 fliaš so širokou škálou odrôd a to hlavne typických pre Boršice či okolí. Sú to predovšetkým Muller Thurgau, Muškát Moravský, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rizling rýnsky, Neuburské, Tramín červený, Sauvignon, alebo Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Z novších sa vinárstvo zameriava na odrody Pálava, Malverina, Lena a z červených vín Alibernet či Neronet.

Domin&Kušický

Natural Alimentaria sa venuje vinohradníctvu na 40 ha vlastných vinohradov. Tie sa nachádzajú v Modrokamenskom a Vinickom vinohradníckom rajóne, na juhu stredného Slovenska. Hrozno spracúva spoločnosť vo vlastnej modernej pivnici, v rámci svojho ekologického hospodárstva.Vďaka tomu je hrozno pestované v prirodzene čistom prostredí, ošetrované mechanicky, len povolenými biologickými ochrannými prostriedkami, čo platí aj pre výrobu vína.

Karpatská Perla

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. V roku 2011 a 2012 sme získali ocenenie Vinárstvo roka, ktoré nám udelil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Filozofiou  vinárstva je slogan „Perly sa rodia vo vinohrade“, pretože kvalitu vína ovplyvňuje starostlivosť vo vinici. Väčšina  vín pochádza z 50 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najväčšia vinica Suchý vrch leží na súvislej ploche 28 hektárov. Vínarstvo dorába vína s chráneným označením pôvodu v kolekciách KARPATSKÁ PERLA, JAGNET, VARIETO, DÍLEMÚRE, 4 ŽIVLY, omšové vína a mušty BOBULO.

RINGBÜRGER

Spoločnosť RINGBÜRGER, s.r.o. má svoje počiatky v roku 2000, i keď založená bola až v roku 2013. Nové milénium a túžba poznávať krásy vína nás v roku 2002 priviedli k rozhodnutiu otvoriť v Kremnici Vinotéku Biely bocian. Ľudia si začali hľadať cestu k vínu a naším poslaním sa stalo šírenie kultúry pitia vína. V spolupráci s vinármi Igorom Blahom a Peťom Pápayom zo Zelenča sme vyrobili 4.200 fliaš červeného cuvée z ročníka 2012 a 1.900 fliaš z ročníka 2015. Biele cuvée vyrábame v spolupráci s Jurajom Majšíkom v PD Mojmírovce, kde sme z ročníka 2014 urobili prvých 1.500 fliaš bieleho cuvée a z ročníka 2015 zatiaľ 660 fliaš. Vína sú venované Kremnici, Banskej Štiavnici a Banskej Bystrici. Výber miest nie je náhodný, vo všetkých pôsobili naši predkovia, obchodníci s vínom – Ringbürgeri.

Víno Chudý

Dejiny vinohradnícko vinárskej spoločnosti začal písať Ing. Milan Chudý na jeseň roku 2000 výrobou svojho prvého vína v obci Vinohrady nad Váhom. Malebná obec ležiaca po ľavej strane rieky Váh s kopcovitým hlinitopiesočnatým reliéfom od pradávna posiata vinohradmi ponúka svojimi juhozápadnými svahmi priam ideálne podmienky pre vinohradnícku výrobu.

V súčasnej dobe obhospodaruje vinárstvo 6 ha vlastných viníc v odrodovej skladbe: Rulandské biele, Chardonnay, Muškát Ottonel, Rizling rýnsky, Tramín červený, Hetera, Rimava, Dunaj, Hron, Nitria a Cabernet Sauvignon.

Niche Wine

Francúzska nealkoholické vína značky Pierre prinášajú na Vínšpacírku  jediné nealko víno s 0% alkoholu. Sami vyskúšajte chuť nealko vína radu Pierre Zero a uvidíte, že si vďaka šetrnému procesu výroby zachovala prirodzenú chuť a vôňu. Toto nealkoholické víno môžete skutočne piť aj za volantom.

Vinárstvo Mavín

Vinárstvo Mavín – Martin Pomfy bolo založené v roku 2001 s úmyslom produkovať kvalitné sudové vína, tento zámer sa mu podaril a posunul svoje vinárstvo k prívlastkovým a výberovým vínam. Jeho vína boli ocenené na svetových sútažiach mnohými poprednými oceneniami. Ako sám hovorí je fanatikom do výroby vína. V súčasnosti sa vinárstvo snaží produkovať moderné vína s minimánlnymi zásahmi pri procese ich výroby. Sortiment prívlastkových produktov vinárstva Mavin predstavuje kvalitné vína s potenciálom a významne dopĺňa slovenský vinársky trh. Pri vínach kde neboli uvedené prívlastky podľa starého zákona sa jedná o neskoré zbery alebo výbery z hrozna.

Château Rúbaň

Vinárstvo nájdete na okraji obce Rúbaň v areáli dobového kaštieľa s rozľahlým lesoparkom. Vinárstvo je súčasťou Strekovského regiónu v rámci Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Priamo v srdci Podunajskej nížiny – v mieste, s mimoriadne priaznivými podmienkami na pestovanie viniča. Okolité lesy a rybníky spolu s neďalekým Dunajom vytváraju makroklímu, ktorá dáva vínu nezameniteľný charakter. Letný vzduch tu býva presýtený vôňou obilia, marhúľ, broskýň a sliviek. A počas babieho leta môžete pozorovať opar vinúci sa z blízkych Parížskych močiarov.

Purus

Rodinné vinárstvo z Modry, ktoré vyrába víno výhradne z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach, pričom dôraz je kladení na zachovanie autentickosti modranského „terroir-u“. Napríklad použitím špeciálnych ušľachtilých kvasiniek, ktoré boli vyselektované priamo vo vlastných viníciach. Každé naše víno je unikátne. Je totiž vytvorené iba z kvalitnej suroviny vypestovanej na jednej z troch častí modranského „terroir-u“, ktoré sa označuje podľa typu podložia daného vinohradu – PIESOK, SKALA a HLINA. Pri výrobe vína v Puruse nemiešajú hrozno z rôznych vinohradov, čím si každé  víno zachováva svoj osobitý charakter a nie je uniformné.

Víno Matyšák

Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1991 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Dnes v pôvodnej budove vinárstva sídli reštaurácia Vinum Galeria Bozen. Moderné vinárstvo bolo postavené v roku 2002 „na zelenej lúke“ v pezinskej časti Glejovka. V roku 2006 vo vinárstve pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Základom kvalitného vína je kvalitná surovina, ktorá pochádza z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Víno Matyšák viac ako dve desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna, vďaka ktorým má dostatok suroviny na výrobu stabilného sortimentu vína a ďalších produktov.

Aké víno

Jeden z najväčších dodavateľov kvalitných vín zo Slovenska ale aj zahraničia, ktorý prinesie na Vínšpacírku to najlepšie zo svojej ponuky.

Znovín Znojmo

Spoločnosť Znovín Znojmo a.s. patrí k stáliciam moravského vinárstva. Svojou veľkosťou a produkciou patrí v českých pomeroch k stredným podnikom. Pre predstavu uvádzame, že Znovín denne predá 17.000 fliaš.

Sommelier Select

Na začiatku bola myšlienka sprostredkovať   zákazníkom, vôňu, chuť a štýl takých slovenských vín, ktoré by splnili očakávania hodné sommeliéra. A tak sa začal písať príbeh Sommelier Select – exkluzívnej značky METRO, ktorú nájdete výhradne aj na Vínšpacírke.

Chateau Grand Bari

Spoločnosť Chateau GRAND BARI vlastní približne 60 ha honov, ktoré sú súčasťou vinohradníckej oblasti Tokaj. Vinohradnícke hony sa nachádzajú v katastri obce Veľká Bara, z čoho pramení aj názov vinárstva Chateau GRAND BARI. Naše hony Čelejka, Ružičky, Katy a Piliš sa nachádzajú na jednom z najvyššie položených pahorkov Tokaja na Slovensku, na kopci Piliš. Drvivá väčšina plôch je zaradená do kategórie 1A najkvalitnejší terroir. Pôda je sopečného pôvodu s rôznymi frakciami hornín. Hony majú rôznu geomorfologickú štruktúru, a preto umožňujú dopestovať vína s rôznym charakterom. Naše vinice sú prihlásené do integrovanej ochrany, čo znamená, že pri ochrane viníc sa minimalizuje použitie chemických prípravkov. O to intenzívnejšie sa využívajú prírodné prvky. Všetky vína sú vyrobené len z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach.

Pivnica Csernus

Rodinné remeselnícke vinohradníctvo sa rozprestiera na južnej časti Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti pri obce Vinica, na južnom a malebnom, sopečnom svahu vrchu Stráž. Hlavné odrody sú Rizling Vlašský, Veltlínske Zelené, Rizling Rýnsky, Chardonnay, Irsai Oliver a Peszeki Leányka. Vďaka zrelosti hrozna naše vína obsahujú bohatú arómu a chuť, prevažuje charakteristiky odrôd, znaky terroir, v prítomnosti vhodnej a výraznej kyslosti.

Dubovský a Grančič

Rodiny Grančičová a Dubovská (z matkinej strany Fialová) sa po dlhé generácie starali o svätojurské vinohrady. Začiatky siahajú do 17. storočia. Spoločná púť začala obidvoch rodov začala v roku 2003 prvými odrodami, z ktorých sa vyrobilo dvetisíc fliaš odrôd Müller Thurgau., Pesecká Leánka  a Silván červený. Dnes rodiny hospodária na 10 ha vinohradov vo Svätom Jure. Odrodová skladba je skutočne široká: Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlín zelený, Rulandské biele alebo Pesecká Leánka.

J&J Ostrožovič

Víno sa rodí vo vinici! Len zo zdravého a kvalitného hrozna možno vyrobiť vynikajúce a výnimočné víno. Vo firme J & J Ostrožovič sa orientujú na maximálne možnú kvalitu dopestovaného hrozna. Spoločnosť obrába cca 55 ha rodivých vinohradov, z toho 10 ha mladých vinohradov v treťom roku.Vinohrady sa nachádzajú na tých najkvalitnejších honoch slovenskej časti Tokaja – Vlčina, Chotár a Makovisko.

Vino – port

Vino-port.sk sa venuje dovozu a predaju portugalských vín, pričom vo svojej práci sa prioritne zameriava na produkty malých vinárov – vinárstiev, od ktorých dovážajú na náš trh len to najlepšie.

Žitavské vinice

Mladé vinárstvo s veľkými ambíciami. S rešpektom k prírode mení to najlepšie hrozno, aké dopestujú, na nádherne plné a dokonale odrodové vína. Od prírodne sladkých, ktoré sú najväčšou vášňou vinárstva, až po suché biele a červené.

Bóna Winery

Vinárstvo Bóna Winery sa nachádza v Južnoslovenskej vinhradníckej oblasti v obci Bátorove Kosihy. Pahorkatiny východnej časti Podunajskej nížiny sú priamo stvorené na pestovanie hrozna, sú najteplejšou oblasťou Slovenska so suchým podnebím a miernymi zimami. V tomto, pre hrozno ideálnom mieste, bolo vybudované  vinárstvo v Hone Szentlászló. Celý hon je skôr kotlina s juhozápadným a juhovýchodným sklonom do 10°. Z vrchu kotliny vidieť Dunaj (10km), ktorý so svojou makroklímou kde severo-západné vetry narážajú na vrchy hôr Gerecse, vytvára pre naše vinohrady s ílovitími pôdami jedinečný teroire.

Vinidi

Odkiaľ pochádza slovo VINIDI? Niečo s vínom, ale čo presne? VINIDI vo Vás určite evokuje spojitosť s vínom. Pravda je však taká, že VINIDI v pôvodnom význame nemá s vínom nič spoločné. Týmto menom volali Slovanov ešte dávno pred vznikom Samovej ríše. Vzdávajúc hold viac ako dvojtisícročnej tradícii pestovania viniča a výroby vína na území dnešného Slovenska, sa vinárstvo  z obce Báb rozhodlo pomenovať názvom VINIDI. Ten zároveň symbolizuje nerozlučnú spojitosť miestnych vín s pôdou, podnebím a umom Slovenského ľudu.

Vinárstvo Fedor Malík & syn

Vinárstvo a vinohradníctvo Fedor Malík & syn. Vám ponúka vína z Modry, z Malých Karpát, z vlastných vinohradov. Vďaka redukovaným úrodám, náročným zeleným prácam a trvalo udržateľnému prístupu bez použitia herbicídov sa z prvotriednych modranských vinohradov darí dorábať vína s komplexným prejavom. Základom vinifikácie sú moderné technológie s dôrazom na prirodzený vývoj a autenticitu vína. Vína sú určené pre náročných ľudí, ktorí vo víne hľadajú príbeh, myšlienku a charakter. Vína od Malíka chutia vlastným hroznom, vinohradníctvom a Modrou. A tak to má byť.

Hubert

Závod Hubert J.E. sa stal prvým miestom v Európe mimo Francúzska, kde sa začalo s výrobou šumivého vína podľa originálneho francúzskeho receptu. Od tých čias si spoločnosť zakladá na tom, aby ich sekty vyjadrovali eleganciu, luxus a najvyššiu kvalitu. Sme hrdí na to, že túto tradíciu a svetovo uznávanú chuť našich slovenských sektov, príde Hubert predstaviť aj na Vínšpacírku.

Víno Nichta

Spoločnosť VÍNO NICHTA s.r.o  bola založená v roku 1997, čím  nadviazala na vinársko-vinohradnícke tradície rodiny Branislava Nichtu, ktoré siahajú do začiatku dvadsiateho storočia. Prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý sa stal základom pre rozvoj vinárstva. Dnes sa vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Láska, ktorú venujú v rodinnom vinárstve hroznu, je aj cítiť v plodoch práce Vinárstva Nichta, ktoré budete môcť ochutnať aj na tohtoročnej Vínšpacírke.